Ons® Suite
Voor wie
Verhalen & nieuwsOver Nedap
Starten met Ons®
Contact

GGZ | Artikel

Detox@Home verbindt verslavingszorg met technologie

Technisch geneeskundige Huub Lievestro had aanvankelijk de academische wereld verlaten. Hij wilde geen onderzoek doen met als doel artikelen te schrijven, maar impact maken. Zo kwam hij bij Nedap terecht, als ontwikkelaar in het team rond Ons® Dossier. Omdat hij het directe contact met patiënten miste, zocht hij naar een manier om beide disciplines te combineren. Huub sloot zich aan bij het Detox@Home-project, dat onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om ontwenning van een verslavend middel in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. 


Geplaatst op 24-06-2024

Huub Lievestro

Brug tussen zorg en techniek 

Het Detox@Home-project is afgelopen september gestart en duurt zo’n 6 jaar. Tijdens het eerste jaar houden Huub en de andere onderzoekers zich voornamelijk bezig met het verzamelen van vereisten. Deze halen zij uit gesprekken met focusgroepen, zorgprofessionals, verslavingspatiënten en verslavingspatiënten met een licht verstandelijke beperking (LVB). De laatstgenoemde groep was oorspronkelijk geen onderdeel van het Detox@Home-project, maar wordt nu wel meegenomen. Huub: “Voor mensen met een LVB is het zeer ingrijpend om uit hun eigen omgeving te worden gehaald en in een kliniek te worden geplaatst. Daarom kan het beter voor ze zijn om thuis te detoxen. We onderzoeken wat deze specifieke groep nodig heeft en hoe we hen kunnen ondersteunen.” 
 
Vanuit zijn achtergrond als technisch geneeskundige slaat Huub een brug tussen techniek en de patiënt. Huub: “Wanneer we de informatie en behoeften vanuit alle betrokkenen rond een verslavingsbehandeling hebben verzameld ontwikkel ik een prototype dat hierbij aansluit. Dit kan een apparaat zijn, maar ook een proces of een bepaald stukje software die het detoxen ondersteunen.”  

 

Communicatie en klinimetrie

De oplossing bestaat volgens Huub uit twee componenten. Het eerste is een communicatieplatform, voor de contactmomenten tussen de patiënt en de zorgprofessional. Huub: “Op deze manier hoeft de behandelaar de patiënt niet altijd te bezoeken om te zien hoe het met hem gaat. Daarnaast biedt het platform een manier om te coachen op afstand.”  
 
Het tweede component is gebaseerd op het Sense Think Act-model. Hierbij voeren hartslag- en bloeddruksensoren controles uit om te detecteren of de persoon bijvoorbeeld gestrest is. Huub: “Het systeem verzamelt informatie en stuurt deze naar het dossier van de patiënt, zodat de zorgprofessional deze kan inzien en erop kan reageren.”

 

Looptijd en ambities 

De ambitie is om aan het einde van de looptijd een werkend product te hebben dat veilig detoxen in de thuisomgeving ondersteunt. Huub: “Het interessante aan het Detox@Home-project is dat er naast onderzoek ook een implementatie in de praktijk achter zit. Het project is voor mij persoonlijk geslaagd als we daadwerkelijk stappen hebben gezet om meer passende verslavingszorg te leveren.” 

 

prod v4.6.3