Ons® Suite
Voor wie
Verhalen & nieuwsOver Nedap
Starten met Ons®
Contact

Artikel | vvt | ghz | ggz | hbh | Jeugd

AI als nieuwe collega: hoe Nedap denkt over de toekomst van AI in de zorg

Artificial Intelligence (AI) verandert de manier waarop we werken. Niet alleen in de industrie of softwareontwikkeling, maar ook in de zorg. Bij Nedap zien we AI niet als een losstaande technologie die je in een product stopt, maar als een fundamentele verschuiving in hoe werk wordt uitgevoerd. Tijdens een recente presentatie deelde André Foeken, CTO bij Nedap Healthcare, zijn visie op AI en hoe zorgorganisaties zich kunnen voorbereiden op deze revolutie. 


Geplaatst op 26-03-2025

AI joining the workforce André Foeken

Bij Nedap streven we continu naar verbetering. En om dat voor elkaar te krijgen moeten we openstaan voor verandering en nieuwe technologieën. Door de komst van AI staan we aan het begin van een enorme verandering. André: “AI wordt ook wel de volgende golf genoemd. Anderen noemen het een tsunami. En dat geeft mooi aan dat het een technologie is met een hele interessante balans tussen risico en kans.” In de praktijk zien we een tweedeling in hoe AI benaderd wordt. André: “Aan de ene kant van de wereld zeggen ze: pak die kans. En in ons gedeelte van de wereld is er nog iets meer huivering, zitten we iets meer op de risicokant. Hoe kunnen we nu zorgen dat we op een verantwoordelijke manier gebruik maken van de mogelijkheden?” 

Van technologie naar collega
Waar veel innovaties in eerste instantie worden gezien als productverbeteringen, vereist AI een andere manier van denken. André: “AI is een nieuwe manier waarop werk uitgevoerd gaat worden. Het wordt onderdeel van de beroepsbevolking.” Dit betekent dat AI niet alleen ondersteunend is, maar ook zelfstandig taken gaat uitvoeren. André: “De grote vraag is: hoe gaan wij software maken, machines maken, systemen maken, om op een productieve, constructieve manier samen te werken met die nieuwe technologie?” 

Experimenteren en leren
De technologie groeit snel, maar dat betekent niet dat ze al direct inzetbaar is.  
André: “De technologie is nog niet volwassen genoeg om zomaar breed te implementeren, of er volledig op te leunen. Het potentieel is enorm, maar de echte waarde hangt af van hoe mensen ermee omgaan en hoe ze het benutten. Daarom is het wél goed om ermee te experimenteren. Want als je de juiste mensen in staat stelt om het te gebruiken, dan kun je er enorm veel waarde uithalen.” 

Bij Nedap hebben we dit proces actief opgepakt door gewoon te beginnen. We waren een van de eerste klanten van OpenAI in Europa. André: “Dat klinkt makkelijk, maar het is best moeilijk om die stap te nemen. Zeker als je een beursgenoteerd bedrijf in Europa bent, waar compliance een grote rol speelt. Uiteindelijk zagen we meer risico in het niet meedoen dan in het wel meedoen.”  

AI succesvol laten landen: begin bij de mens 
De volgende uitdaging was: hoe kunnen we AI gaan implementeren en ervoor zorgen dat het geadopteerd gaat worden? André: “Bij Nedap kijken we eerst naar de mensen en dan pas naar de technologie. Want je kunt wel kijken naar de potentie van alle beschikbare technologie, maar als je de mensen niet meekrijgt en niet enthousiast maakt, dan gaat het niet werken. Daarom kiezen we voor een organische uitrol. We vereisen niks, we laten mensen eraan snuffelen en experimenteren. En dan zie je vanzelf dat de collega’s die interesse hebben, opstaan en anderen meenemen.” 

AI als versneller van kennis en samenwerking
Het succesvol omarmen van AI binnen een organisatie begint bij de manier waarop informatie wordt beheerd en gedeeld. Bij Nedap hebben we onze interne informatiebronnen gekoppeld aan AI-modellen, waardoor medewerkers efficiënter kunnen werken. André: “We hebben alle informatie die we hebben – notulen, projectdocumentatie, Slack-discussies – centraal ontsloten en doorzoekbaar gemaakt via AI. Dit betekent dat je niet langer door eindeloze bestanden hoeft te zoeken, maar gewoon een vraag stelt en direct relevante antwoorden krijgt.”  
 
Dit soort oplossingen verbeteren niet alleen de productiviteit, maar zorgen er ook voor dat medewerkers betere beslissingen kunnen nemen op basis van accurate en actuele informatie. Als zorgorganisatie kun je een vergelijkbare aanpak hanteren door AI te integreren in informatiemanagement, zodat kennisdeling en samenwerking worden versterkt. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die snel toegang krijgt tot interne administratieve informatie, zonder handmatig door verschillende systemen te moeten zoeken. Tegelijkertijd brengt dit ook uitdagingen met zich mee, zoals het zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie en het waarborgen van dataveiligheid. 

De zorg van morgen: AI als partner
Zorgverleners zullen in de toekomst verder gaan dan spraakgestuurd rapporteren; ze gaan conversaties voeren met systemen. André: “Een planner kan straks vragen aan Nedap Ons® om beschikbaarheid van cliënten en medewerkers op te halen. Of een dienst kan automatisch worden gewisseld zonder dat daar iemand handmatig mee bezig is.” Zo wordt AI een actieve samenwerkingspartner die niet alleen ondersteunt, maar ook zelfstandig taken uitvoert. 

Organisaties die AI omarmen zullen efficiënter en effectiever werken. André: “De mensen worden niet vervangen door AI. Maar je wordt wel vervangen door een organisatie, of een andere persoon, die wel die stap maakt om ermee te experimenteren.” 

prod v5.8.6