Koppelen en samenwerken
Intergraties en koppelingen eenvoudig via een van onze partners of via je zorgorganisatie
Door zelfroosteren toe te passen krijgen zorgmedewerkers meer invloed op hun eigen werk. Sommige organisaties noemen het zelforganisatie, anderen gebruiken de term zelfsturing. Voor ons betekent het dat je als team zelfstandig kunt werken, zonder afhankelijkheden. Uiteindelijk gaat het erom dat je als medewerker en als zorgteam de ruimte krijgt om zelf verantwoordelijkheid te nemen.
Nedap gelooft dat invloed op eigen werk gelukkiger maakt. Vooral in de zorg, waar de werkdruk hoog is en de werktijden onregelmatig. Doordat met zelfroosteren de planning onderling en eerlijk wordt ingevuld is het voor alle betrokkenen makkelijker om werk- en privƩleven op elkaar af te stemmen.
Uitstroom tegengaan met behulp van zelfroosteren
Het doorlopend onderzoek van Regio Plus laat zien dat zorgmedewerkers die vertrekken dat veelal doen omdat ze meer betrokken willen worden bij belangrijke beslissingen. Voor sommige zorgmedewerkers is āde manier van werken in de organisatie en aansturing door leidinggevendeā reden voor vertrek, blijkt uit het onderzoek. Het rooster is geen grote eenmalige beslissing, maar wel een terugkerend item dat voor veel onvrede kan zorgen. Zelfroosteren helpt om een stuk regie terug te geven aan de collegaās die de zorg verlenen.
Is zelfroosteren geschikt voor jouw organisatie?
Zelfroosteren kent veel voordelen, maar er zijn ook risicoās. Goede voorlichting is daarom wenselijk, want het vraagt ook wat van een team. Willen twee medewerkers dezelfde dienst, dan moeten zij er onderling uit zien te komen. Maar pas je het zelfroosteren goed toe, dan kan het veel opleveren.
Voordelen van zelfroosteren
Medewerkers die hun eigen werktijden mogen bepalen zijn meestal heel tevreden en minder vaak ziek. Een belangrijke factor, vooral nu iedereen langer moeten doorwerken tot de pensioenen vrijkomen. Een ander voordeel is dat het verantwoordelijkheidsgevoel toeneemt. Naar elkaar, de organisatie en natuurlijk de cliƫnten.
De flexibiliteit die zelfroosteren met zich meebrengt maakt het balanceren van vraag een aanbod in werk makkelijker. Zo kan een roosteraar gemakkelijk aangeven wanneer de zorgvraag hoog is en snel inzien wanneer het aantal inzetbare medewerkers minder is. Bijvoorbeeld in de vakantieperiodes.
Valkuilen van zelfroosteren
De vraag die wij vaak krijgen is of zelfroosteren meer tijd vergt van de zorgmedewerker. De werkdruk is al zo hoog. Het klopt dat je als zorgmedewerker even de tijd moet nemen om je voorkeuren in te vullen. Die tijd verdien je vaak terug doordat je minder hoeft te ruilen en jouw vakantie- en werkuren al in het systeem staan weergegeven. Dat scheelt weer zoeken.
Meer invloed op je eigen werk is prettig, maar ook daarin schuilt een risico. Om meer te kunnen verdienen is iemand mogelijk geneigd veel nachtdiensten te draaien. De verstoring van het bioritme kan gezondheidsschade veroorzaken.
Het belang van gezond roosteren
Bij het roosteren van werk komen veel verschillende dingen kijken. Een planner of roosterafdeling moet ook rekening houden met de gezondheid van degenen die het werk moeten leveren. Krijgen zij wel genoeg slaap en voldoende pauze? Werkt iemand niet te veel nachtdiensten achter elkaar?
CAO & Wetgeving
Een gezond rooster houdt allereerst rekening met de geldende wetgeving en Cao-afspraken. De arbeidstijdenwet schrijft bijvoorbeeld voor hoeveel uren je achter elkaar mag werken en hoe vaak je moet pauzeren. Ook verplicht de wetgeving dat een werkgever het rooster minimaal 28 etmalen van tevoren bekendmaakt. Dit voorkomt stress en heeft positieve invloed op de werk- en privƩbalans.
Individueel roosteren
Iedereen is uniek. Terwijl de een vroeg opstaat, slaapt de ander liever uit. Regelmatig nachtdiensten werken kan zelfs lichamelijke klachten opleveren, zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Op sociaal vlak heeft het werken in de avond en nacht ook invloed. Het sociale leven speelt zich nu eenmaal vooral in de avonduren af. Een individueel rooster houdt rekening met dit soort persoonlijke wensen en voorkeuren. Het doel is om de biologische klok zo min mogelijk te verstoren.
Zelfroosteren met Ons
Nedap gelooft dat regie op eigen werk gelukkiger maakt. Daarom ontwikkelden wij OnsĀ® Zelfroosteren, waarmee een zorgteam in vier eenvoudige stappen zelf het rooster invult. Zo hebben de zorgmedewerkers zelf controle over de verdeling van hun werkuren.
Aan de slag met zelfroosteren
Gebruikers van OnsĀ® kunnen direct aan de slag met zelfroosteren. Heb je interesse? Neem contact op met je accountmanager of raadpleeg ons supportportaal. We helpen je graag op weg.