Koppelen en samenwerken
Intergraties en koppelingen eenvoudig via een van onze partners of via je zorgorganisatie
Bij veel organisaties is het dagelijks onderwerp van gesprek: het rooster. Want wanneer je wel of niet moet werken, wordt voor zorgprofessionals vaak bepaald door een centrale roosterafdeling. En dat levert de nodige uitdagingen op. Want hoe rooster je goed en gezond voor een grote groep mensen, met parttime contracten, onregelmatige diensten en verschillende bevoegdheden?
Gezond en efficiƫnt roosteren in de zorg
Zorgprofessionals hebben zwaar werk, zowel mentaal als fysiek. Om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren is hun eigen gezondheid erg belangrijk. Ook daar kan een rooster aan bijdragen. Bij Nedap geloven wij dat eigen regie enorm helpt, maar er zijn meer mogelijkheden om gezond te roosteren. FNV schreef een rapport over gezond roosteren, met daarin interessante inzichten.
Nachtdiensten werken of ās ochtends heel vroeg beginnen heeft effect op de nachtrust. Een gezond rooster houdt rekening met het bioritme van de mens, door periodes van rust in te bouwen tussen de diensten en afwijkingen te voorkomen. Het helpt ook om het rooster ruim van tevoren bekend te maken. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is de balans tussen werk en privĆ© gemakkelijker te bewaken.
Zelfroosteren in de zorg, hoe werkt dat?
Zelfroosteren komt uit Zweden. Een hoogleraar orthopedische chirurgie noteerde op een whiteboard hoeveel mensen hij op welk moment nodig had. Leden van zijn team konden zelf op de momenten intekenen. Het experiment was een groot succes: 90 procent van het team wilde niet meer terug naar de oude werkwijze en de productiviteit ging met 10 procent omhoog.
Bij zelfroosteren geeft de zorgorganisatie of planner aan hoeveel diensten en uren er nodig zijn en bepalen de medewerkers samen hoe zij dit invullen. In de praktijk doorloop je met zelfroosteren de volgende stappen:
Zelfroosteren met Ons
Nedap gelooft dat regie op eigen werk gelukkiger maakt. Met OnsĀ® Zelfroosteren hebben de zorgteams zelf controle over de verdeling van hun werkuren. Medewerkers geven aan welke diensten zij willen werken en welke liever of absoluut niet, bijvoorbeeld vanwege een vakantie. Nedap hanteert daarbij drie fases: de vrije fase, de verbeter fase en de vaste fase. De software stimuleert het nemen van verantwoordelijkheid en brengt daardoor veel rust. In het werk, maar ook thuis.