Ons® Suite
Voor wie
Verhalen & nieuwsOver Nedap
Starten met Ons®
Contact

Neerwaartse spiraal door te hoge werkdruk in de jeugdzorg

Ons® voor de jeugdzorg

Al langere tijd is de druk binnen de jeugdzorg te hoog. Dit heeft meerdere oorzaken. Door het hoge verloop en een flinke uitstroom van medewerkers krijgen de overige medewerkers meer en complexere taken. Door het tekort aan medewerkers staat een kind of jongere regelmatig te lang op de wachtlijst, waardoor de problemen steeds complexer worden. Dit maakt het voor medewerkers vervolgens zwaarder om alle taken binnen de gewenste tijd af te krijgen. Ze ervaren daardoor een steeds hogere werkdruk.

Vader-Zoon 2.jpeg

Ten tweede geven medewerkers aan moeite te hebben met de privé-/werkbalans, zo geeft FCB (arbeidsmarktfonds voor sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang) aan. Door de hoeveelheid taken die zorgprofessionals hebben en de mentale onrust die daarbij komt kijken, kan de privétijd soms in het gedrang komen. Terwijl deze privétijd juist zo belangrijk is om de ervaren werkdruk onder medewerkers te kunnen verwerken.

De derde en grootste oorzaak die medewerkers benoemen zijn de administratieve lasten en regeldruk. Het ministerie van Volksgezondheid investeerde 3 jaar lang in pogingen om deze last in de jeugdzorg te verminderen, maar die inzet leverde niets op. Slechts 2% van de professionals in de jeugdzorg heeft de administratieve druk merkbaar zien verminderen. Dat is de uitkomst van het onderzoek van FNV Zorg en Welzijn en Pointer (KRO-NCRV).

Willen we de uitval en lange wachtlijsten terugdringen binnen de jeugdzorg, dan moet er een oplossing gevonden worden. Op de lange termijn is een te hoge werkdruk voor niemand vol te houden. En dat terwijl de nood voor jeugdzorg vanuit kinderen en jongeren juist zo hoog is.

Administratielast in de praktijk

Hoewel zorgprofessionals over het algemeen niet de zorg in gaan omdat het doen van de administratie zo aantrekkelijk klinkt, is het bijhouden van een goede administratie wel heel belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat op het onjuist bijhouden van administratie grote boetes staan. Het zal niet de eerste keer zijn dat een zorgaanbieder een boete van duizenden euro’s opgelegd krijgt voor het onvolledig of onvoldoende bijhouden van de administratie.

Het dossier en de rechten en plichten die daaraan zijn verbonden, zijn beschreven in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). In de WGBO staat dat het dossier wordt geschreven door de hulpverlener. De hulpverlener is de persoon die in de uitoefening van een geneeskundig beroep handelingen verricht op het gebied van de geneeskunst. De hulpverlener is bijvoorbeeld een arts, een fysiotherapeut of een psychiater. Volgens de WGBO kan deze hulpverlener ook een zorgprofessional zijn. Iedere bij de zorg betrokken hulpverlener noteert gegevens over zijn (deel)behandeling. Al deze gegevens samen vormen het dossier van de cliënt.

Bij iedere behandeling moeten een aantal zaken worden bijgehouden. Ten eerste wordt er genoteerd wat de overeengekomen en geleverde prestaties zijn en wanneer die prestaties zijn geleverd. Ook moet het duidelijk zijn aan welke cliënt en daarbij aan welke verzekerde die prestaties door een zorgaanbieder zijn geleverd. Hierbij moeten ook de in rekening gebrachte tarieven kenbaar worden gemaakt. Tot slot moeten de ontvangen of verrichte betalingen of vergoedingen aan derde vastgelegd worden. Al met al zijn dit erg veel verschillende factoren die zorgprofessionals moeten vastleggen. Dit is tijd die niet aan de cliënten besteed wordt.

Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)

Om deze administratie en informatie over de zorg van een cliënt goed bij te houden, wordt in de zorg gebruik gemaakt van een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). In dit online dossier worden alle gegevens en behandelingen van een cliënt verzameld.

Een EPD verschilt van een Elektronisch Medisch Dossier (EMD). Een EMD is een digitale versie van de patiëntenkaart. Hierin wordt alles van de patiënt – zoals medische geschiedenis, laboratoriumonderzoeken en diagnoses – in het systeem opgeslagen in plaats van in papieren dossiers. Dit werkt weliswaar goed binnen een praktijk, maar EMD’s zijn beperkt bruikbaar omdat ze niet buiten de zorglocatie van de organisatie gebruikt mogen worden.

Een EPD bevat veel meer data dan in het EMD is opgenomen. EPD’s omvatten vitale functies, medische geschiedenis, diagnoses, voortgang notities, medicijnen, allergieën, laboratoriumgegevens, immunisatie data en beeldvorming rapporten. Deze informatie kan ook buiten het terrein van de organisatie gebruikt worden.

Ons® verlaagt de administratielast

Nedap heeft een EDP ontworpen dat zoveel mogelijk de administratielast van zorgprofessionals wegneemt. De Ons® Suite is een online omgeving waarin patiëntendossiers worden vastgelegd, bijgewerkt en gedeeld met wie toestemming heeft.

Het systeem van Ons® zorgt in de jeugdzorg voor een efficiënter beheer van de administratie, dossiers en planning. Het is overzichtelijk en makkelijk om mee te werken. Door de onderverdeling in verschillende disciplines kan alle informatie gedeeld worden met de juiste personen en ook afgeschermd worden voor anderen.

Ook biedt Ons® een medewerkersagenda waarin afspraken kunnen worden bijgehouden en uitkomsten kunnen gelijk aan de juiste cliënt gekoppeld worden. Ons® kan gekoppeld worden aan onder andere Outlook en Google Calendar, wat het goed bruikbaar maakt binnen een praktijk.

prod v5.8.5